RACE

Let op: Kinderen met een eigen kist dienen eerst hun zeepkist te laten keuren bij de baan commissie voor een start licensie!


NB: Voor de Derby 200 (volwassenen), gelden andere regels, klik hier.


Kwaliteit parcours

Het helling en parcours is afgestemd op vaardigheden die men van een kind in de betreffende leeftijdscategorie (4 tot 14 jaar) mag verwachten. Hoe groter het kind (klassement) hoe hoger de start positie op de helling baan.

De race vindt plaats aan de Kralingse Plas in Rotterdam, hier zijn verharde stukken geasfalteerde weg aanwezig. Wij adviseren daarom enkel rubberen luchtbanden te gebruiken.

Veiligheid voor deelnemers en bezoekers wordt zo veel mogelijk gewaarborgd door het plaatsen van pionnen en strobalen/ autobanden. Het laatste stuk van het parcours gaat over gras, waardoor de zeepkist tot stilstand kan komen.


Kwaliteitseisen zeepkist

De organisatie bepaald of een zelf gemaakte zeepkist veilig en deugdelijk is gemaakt. De zeepkist mag geen gevaar vormen voor de deelnemers, omstanders en toeschouwers van de race.

Deelnemende zeepkisten dienen minimaal te voldoen aan onderstaande criteria:

-    De zeepkist moet een voertuig zijn, bijvoorbeeld vervaardigd van 18mm houten plaat delen.

-    Een verbouwde Berg skelter is niet toegestaan

-    De zeepkist moet aan de onderkant gesloten zijn, en mag natuurlijk niet van aandrijving voorzien zijn, zoals trappers, een verbrandingsmotor, een elektromotor en/of andere aandrijvingen.

-    De zeepkist moet voorzien zijn van een deugdelijke en veilige bestuurdersplaats, en werkende rem!


Technische keuring

Voorafgaand aan de race moet de zeepkist gekeurd worden. Gecontroleerd wordt of de zeepkist aan de genoemde criteria voldoet. De organisatie behoudt zich het recht voor om een in hun ogen onveilige zeepkist te weerhouden van deelname aan de race.


De technische keuring vindt, voorafgaand aan de start, plaats in de zeepkisten-pitstraat tussen 11.00 en 12.30 uur. Na de technische keuring ontvangen de deelnemers een goedkeuringssticker. Deze sticker dient duidelijk voorop de zeepkist bevestigd te worden. Deelnemers ontvangen bij inschrijving/de start een startnummer, dat hen toegang verleent tot de race. Dit startnummer dient duidelijk op het lichaam bevestigd te worden.


Huurkisten

De huurkisten zijn niet aan een persoon gekoppeld, maar zijn bij de start van het parcours beschikbaar tijdens oefenperiodes en wedstrijden. Alle huurkisten zijn qua bouw vergelijkbaar. Na de afdaling wordt de deelnemer verzocht de kist zelf weer bij de start af te leveren voor een volgende deelnemer.


Kledingvereisten in verband met veiligheid

De inzittende van de zeepkist dient minimaal een helm, knie- en elleboogbeschermers te dragen. Bij de huurkisten is een beschermingset inbegrepen.


Let op: Kinderen met een eigen kist dienen zelf voor bescherming zorg te dragen!


Start/de race

Er wordt geraced in twee leeftijdscategorieën. Van 5 t/m 8 jaar en van 9 t/m 12 jaar.


Te allen tijde geldt dat er slechts één persoon in de zeepkist plaats mag nemen.


Wedstrijden: 12.30 – 17.00 uur


De hindernis(sen) die tijdens de race genomen moet(en) worden, zullen op de dag van de race bekend gemaakt worden.

De jury bepaalt de start volgorde. De tijds waarneming cq. afstandsmeting of beoordeling van de jury is bepalend. Hierover kan op geen enkele wijze gereclameerd worden.

Winnaar is de zeepkist die het snelste het parcours op de juiste wijze heeft afgelegd. Voor onrechtmatigheden, onreglementaire gedragingen en voor het missen van hindernissen tijdens de race wordt door de jury straftijd berekend.


Na de race worden de deelnemende zeepkisten door de jury beoordeeld op creativiteit en originaliteit. De mooiste, leukste en origineelste zeepkist krijgt tijdens de prijsuitreiking de originaliteitsprijs uitgereikt.


Inschrijving

Inschrijving alleen via de website. Ouders/verzorgers/begeleiders dienen bij de registratiepost te tekenen voor deelname van het betreffende kind. Zij tekenen ervoor dat zij het reglement gelezen hebben.


Doorgang evenement

Wanneer men zich tijdig opgeeft, is deelname verzekerd. De organisatie behoudt zich het recht om het evenement stop te zetten, bij gevaarlijke situaties. Zelfbouw kisten zonder licensie mogen niet van de heuvel af. Bij slecht weer kan vanwege de gladheid de baan afgekeurd worden. Dit wordt dan direct bekend gemaakt aan hen die zich hebben ingeschreven.


Risicoaansprakelijkheid

Deelname aan de Zeepkistenrace Rotterdam is op eigen risico van de deelnemers. Deelname alleen dan toegestaan als ouders/verzorgers bij de registratiepost op het festival hiervoor getekend hebben.


De organisatie  kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade en/of opgelopen letsel van de deelnemers aan de race.

De organisatie kan ook niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade en/of opgelopen letsel van derden (toeschouwers), die is toegebracht door deelnemers of andere toeschouwers voor, tijdens en/of na de race.


Reglement Zeepkistenrace